Cassà Cultura

Benvingudes i benvinguts a la programació cultural de Cassà de la Selva

Escena de la pel·lícula Encadenados (Notorius)

Cary Grant i Ingrid Bergman treballen per la CIA: són els bons (moltes pel·lícules d’abans eren en blanc i negre, però la vida no es veia en blanc o negre, el relativisme és força nou en la nostra societat). Claude Rains és un nazi exiliat al Brasil: és el dolent (molt dolent, Hitler havia perdut la guerra feia ben poc). La Bergman està casada amb el nazi no pas per amor (qui sap si això passava gaire sovint a l’època), sinó per desmantellar la xarxa d’espies alemanys a l’Amèrica del Sud (també n’hi havia a Caldes, però ho hem descobert tot just aquests últims anys). Li roba la clau del seu extens i proveït celler i l’amaga enmig d’una abraçada. Organitza una festa amb música i cava (era quan en dèiem xampany) a la seva espectacular mansió per lliurar la clau a en Cary Grant. Ell entra en el celler i descobreix urani en una ampolla de vi negre sense sulfits. Queda poca beguda i en Claude Rains baixa a buscar-ne més. En ser descoberts, la parella protagonista s’abraça amb una passió gens dissimulada i es fan uns quants petons (en català no donem petons, els fem) de menys de tres segons cada un, un rere l’altre (el Codi Hays vigent a l’època censurava els petons de més de tres segons a la pantalla). Claude Rains torna més tard (ja no queda cava ni xampany a la festa) i ara no pot obrir la porta del celler: no té la clau.

Hitchcock li va dir a en Truffaut (sí, sí, el del cine a Girona) que l’argument d’Encadenados (Notorius) és el vell conflicte entre l’amor i el deure. Un país només tira endavant si respecta i estima la cultura i els seus habitants no l’eviten de dia en dia. Aneu amb compte amb les abraçades de l’os: el seu presumpte afecte amaga moltes trampes. Vivim en un parèntesi d’interrupció temporal i geogràfica, supeditats a articles de primera necessitat. Ens fa falta llegir llibres (i com recomanava l’enyorat Ramon Barnils, millor que siguin gruixuts). I també recuperar els clàssics del cinema (això ho acabo d’afegir jo mateix).

Josep Ferrer
Regidor de Cultura, Entitats i Festes de Cassà de la Selva

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR