Càntut

Càntut jugant

Les cançons i la nostra història personal són indissociables. Conviuen als calaixets de la memòria juntament amb olors, gustos, experiències i records que ens ajuden a situar-nos en diversos moments de la nostra la vida. Els vincles emocionals en les primeres etapes de la infància es forgen, sovint, mitjançant les cançons que ens canten els familiars més pròxims. Si l’any passat ens centràvem en les cançons de bressol, enguany les cançons i cantarelles de joc protagonitzen diverses de les activitats del Festival. En aquest cas, la nostra tradició cultural es transmet des de ben petits, oralment mitjançant el joc, ja sigui a casa, al carrer o al pati de l’escola.

 

En aquesta setena edició, també ens passejarem per la història més local; viatjarem pel País Valencià i per Mallorca; rememorarem les cançons de fer camí d’Els Esquirols amb una xerrada; viurem algunes retrobades, com la de Belda i Sanjosex o Sol i Serena, i també un comiat dels escenaris: el del destacat investigador del folklore peninsular Eliseo Parra. Però, sobretot, cantarem, jugarem i compartirem moments i emocions, mitjançant concerts, espectacles, tallers, xerrades i presentacions. Reivindiquem de nou, la nostra cultura més íntima i familiar. Benvinguts a una nova edició del Festival Càntut!

CONSULTA TOTA LA PROGRAMACIÓ AQUÍ 

 

El Càntut és un projecte que aplega i dinamitza el patrimoni musical de transmissió oral de les comarques gironines que consta d'un cançoner en línia i un festival que es duu a terme anualment a Cassà de la Selva.

La iniciativa va néixer a partir de la idea d'Albert Massip que, l'any 2012, crea el blog Cançons i músiques dels avis amb la intenció d'anar recollint gravacions de cançons que recordava la gent més gran del seu entorn. L'any 2016 el projecte es renova gràcies a la iniciativa de Francesc Viladiu, de l'empresa de gestió cultural Altersinergies, i, amb el nom de Càntut (forma col·loquial gironina de la primera persona del singular del verb cantar) es converteix en un cançoner en línia i un festival. A més, per aquell any s'encarrega als músics Carles Belda i Carles Sanjosé una revisió d'algunes de les cançons recollides, d'on en surt un disc i una gira amb el mateix nom.