Càntut

CÀNTUT - Cançons de tradició oral

Ens passem el porró, fem un “traguinyol” del càntir, destapem una ampolla, omplim les tasses de cafè. Per uns instants, el temps és tot nostre per sentir aquelles cançons i cantarelles que han passat de generació en generació. Al Càntut, ens agrada compartir. I ho fem des d’una mirada del segle XXI.

Enguany volem recuperar aquell esperit tan nostre. Encara amb condicionants, sí, però vivint de manera conjunta les músiques de tradició oral mitjançant concerts, exposicions, presentacions i, també, algunes ocasions per cantar en comunitat. Una cinquena edició del festival que arriba un any tard, però amb més força i il·lusió que mai. Preparats per seguir compartint històries, vivències i emocions?

El Càntut és un projecte que aplega i dinamitza el patrimoni musical de transmissió oral de les comarques gironines que consta d'un cançoner en línia i un festival que es duu a terme anualment a Cassà de la Selva.

La iniciativa va néixer a partir de la idea d'Albert Massip que, l'any 2012, crea el blog Cançons i músiques dels avis amb la intenció d'anar recollint gravacions de cançons que recordava la gent més gran del seu entorn. L'any 2016 el projecte es renova gràcies a la iniciativa de Francesc Viladiu, de l'empresa de gestió cultural Altersinergies, i, amb el nom de Càntut (forma col·loquial gironina de la primera persona del singular del verb cantar) es converteix en un cançoner en línia i un festival. A més, per aquell any s'encarrega als músics Carles Belda i Carles Sanjosé una revisió d'algunes de les cançons recollides, d'on en surt un disc i una gira amb el mateix nom.