Viatge cap a la impuresa

A càrrec de Maria Contreras Coll

Finalitzat
Del 08.03.20 al 29.03.20 | 10:00 h

Al Nepal, i segons l’hinduisme, l’entrada a l’edat adulta està relacionada amb una pèrdua de puresa. En algunes zones rurals, les dones menstruals s’exilien durant una setmana, pràctica coneguda com Chhaupadi Partha. Quan estan en el seu període no se'ls permet entrar a les seves cases, visitar els temples, assistir a festes, cuinar, tocar fruits i arbres específics, ni menjar amb la seva pròpia família. De vegades, ni tan sols se’ls permet mirar o parlar amb cap parent masculí.

Cada any, les dones moren per seguir aquesta tradició, mossegades per animals o sufocades pels fums a les petites cabanes no ventilades que romanen durant els seus períodes. Tot i que Chhaupadi Partha ha existit des de fa dècades, la societat nepalesa intenta canviar. L’agost de 2017, per primera vegada a la història, el país va criminalitzar l’aïllament de les dones menstruals amb una pena de tres mesos de presó o una multa de 3.000 rupies (30 dòlars), o ambdues, per a qualsevol persona que obligui a una dona a seguir el costum. 

A Katmandú, una nova generació de joves reinventa les tradicions, convertint-les en les seves. Algunes persones de les zones rurals han començat a qüestionar aquestes pràctiques i es van convertir en activistes, i un nombre creixent d’elles dirigeixen organitzacions i capaciten les noies de les zones rurals i els ensenyen sobre higiene. Alguns pobles ja estan alliberats de la pràctica. El passat mes de maig de 2018, el Dia de la Higiene Menstrual es va celebrar per primera vegada a Katmandú amb el tema 'L'educació sobre la menstruació ho canvia tot'. "Des que era petit ho tinc clar, no anava a anar a la cabana a dormir com la meva mare i les meves germanes", afirma Radha Paudel, activista menstrual del Nepal i autora. "Estic segur que la solució està en l'educació i en les ments més joves, i que pas a pas aconseguirem allò que somiem".

Activitats relacionades

La Nit
Actual
La Nit
Exposició del ClijCat
Del 06.04.20 al 25.04.20
Biblioteca Municipal
Exposicions
La Nit
Actual
La Nit
Exposició del ClijCat.
Del 06.04.20 al 22.04.20
Biblioteca Municipal
Exposicions Activitats Biblioteca
A-taca
Actual
A-taca
Projecte Art Urbà
Del 13.04.20 al 18.04.20
Exposicions
Ilustrarium
Actual
Ilustrarium
Marta Montenegro
Del 18.04.20 al 16.05.20
Can Trinxeria
Exposicions
Els punts de llibre guanyadors de l'edició del 2017
Actual
Exposició dels punts de llibre participants al 17è Concurs de punts de llibre
Del 24.04.20 al 29.05.20
Biblioteca Municipal
Exposicions Activitats Biblioteca
Aranés: er occitan de Catalonha. Aranès, l’occità de Catalunya
Actual
Aranés: er occitan de Catalonha. Aranès, l’occità de Catalunya
Exposició de la Direcció General de Política Lingüística
Del 02.10.20 al 16.10.20
Biblioteca Municipal
Exposicions Activitats Biblioteca
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més informació
ACCEPTAR