Exili i repressió

A càrrec de Jordi Gaitx i Pilar Fancés

Comprar
Gratuït
Dissabte 11 de juny | 11:30 h

Aforament limitat. Cal adquirir les entrades amb antelació.

L’exili i la repressió que patiren els republicans cassanencs un cop acabada la guerra civil i el que els passà per pertànyer al bàndol contrari.

 

La Guerra Civil va partir el país en dos i el cor dels republicans a bocinets. L’exili era l’única sorti­da si volien evitar mals majors. Aquest exili afectà bona part de la classe política que havia sustentat el règim de la Segona República, però també població civil de Cassà que havia partici­pat en els actes revolucionaris de l’estiu de 1936 o soldats de l’exèr­cit republicà que, als primers moments, van passar a França amb la retirada. L’exili a França suposà, en primer lloc, un règim de concentració en camps. Altres pogueren escapar a altres paï­sos, sobretot llatinoamericans, i refer les seves vides.

Pel que fa als cassanencs que a la fi de la Guerra Civil es que­daren a casa, tot pensant que no els passaria res, molts d’ells acabaren detinguts a la presó de Girona i sotmesos a un con­sell de guerra ràpid i injust. Reclusió perpètua o de dotze a vint anys de presó foren algunes de les penes.

 

A més, no estaven racionats i les seves famílies els havien de dur queviures i roba neta. Parlarem també de la Causa General contra Cassà de la Selva, una de les més llargues que he estudiat, perquè el 1965 encara es demanaven informes sobre alguns dels exiliats.

 

 

Aforament limitat. Cal adquirir les entrades amb antelació

Dissabte
11
jun